Niedzielne (4 grudnia) warsztaty związane z kuchnią żydowską skupione były wokół postaci Fani Lewando, restauratorki, która przed drugą wojną światową prowadziła restaurację „Dietojarska Jadłodajnia” w Wilnie. Już sama nazwa miejsca sugeruje,że Lewando była zwolenniczką wegetarianizmu. Była też jego gorącą propagatorką. W 1938 roku wydała w języku jidisz książkę kucharską zatytułowaną „Wegetariańsko-dietetyczna książka kucharska. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw”.
- Podczas warsztatów odświeżyliśmy te smaki, które Fani Lewando proponowała w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Zrobiliśmy sałatki, z produktów, których wileńska kucharka używała w swojej kuchni, czyli ziemniaki, jabłka, buraki. Pojawił się lekki ukłon w stronę współczesnej kuchni izraelskiej, która jest mocno „fusion”, ponieważ robiliśmy humus, ale z naleciałościami polskim, czyli z dynią i papryką – mówiła prowadząca zajęcia Katarzyna Batarowska.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?