Niedzielne (4 grudnia) warsztaty związane z kuchnią żydowską skupione były wokół postaci Fani Lewando, restauratorki, która przed drugą wojną światową prowadziła restaurację „Dietojarska Jadłodajnia” w Wilnie. Już sama nazwa miejsca sugeruje,że Lewando była zwolenniczką wegetarianizmu. Była też jego gorącą propagatorką. W 1938 roku wydała w języku jidisz książkę kucharską zatytułowaną „Wegetariańsko-dietetyczna książka kucharska. 400 przepisów przygotowanych wyłącznie z warzyw”.
- Podczas warsztatów odświeżyliśmy te smaki, które Fani Lewando proponowała w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Zrobiliśmy sałatki, z produktów, których wileńska kucharka używała w swojej kuchni, czyli ziemniaki, jabłka, buraki. Pojawił się lekki ukłon w stronę współczesnej kuchni izraelskiej, która jest mocno „fusion”, ponieważ robiliśmy humus, ale z naleciałościami polskim, czyli z dynią i papryką – mówiła prowadząca zajęcia Katarzyna Batarowska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Reserved - Sukienka midi z wiskozy - Różowy
Sukienka midi z wiskozy
kup teraz

Reserved - Sukienka maxi z koronką - Czarny
Sukienka maxi z koronką
kup teraz

Reserved - Sukienka z autorskim printem - Wielobarwny
Sukienka z autorskim printem
kup teraz

Reserved - Sukienka na jedno ramię - Niebieski
Sukienka na jedno ramię
kup teraz

Reserved - Sukienka ze strukturalnej dzianiny - Turkusowy
Sukienka ze strukturalnej dzianiny
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym