Spis treści
Smak potraw przyrządzanych w domu naszego dzieciństwa pamiętamy przez całe życie.
Na co dzień pewnie stawiamy na inną kuchnię, ale od czasu do czasu poczujemy nagle zapach, przypomnimy sobie smak dzieciństwa, i wtedy chce się wrócić do maminej kuchni.

Kiełbasa z cebulą
To proste danie królowało na stołach szczególnie pod koniec PRL-u i wiele mam podawało je zarówno na obiad, jak i kolację. Można je przyrządzać również na grillu.
Kilka kawałków kiełbasy (chociażby Toruńskiej - Dobrowolscy) nacinamy z obu stron na całej długości. Na patelni podgrzewamy olej lub oliwę, a cebulę kroimy na talarki. Kładziemy kiełbaski na patelni i dokładamy cebulę. Pamiętajmy o regularnym obracaniu, bo tylko wtedy unikniemy zbyt mocnego przypieczenia. Na talerze danie wykładamy w momencie, kiedy zarówno kiełbasa, jak i cebula zarumienią się. Na grillu pamiętajmy o użyciu aluminiowej folii lub tacki. Gotową kiełbasę podajemy z keczupem lub musztardą i pieczywem. Możemy też posypać np. szczypiorkiem.

Pierogi z mięsem
Klasyczne, smaczne i pożywne polskie danie, które w zależności od przyrządzającej je mamy może w istotny sposób różnić się detalami smakowymi.
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy około 1,5 l wody. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 30 minut. W trakcie gotowania dodajemy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy przez kolejne 30 minut. Gotowe mięso odcedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozdrabniamy do ulubionej konsystencji. Do wykonania ciasta wykorzystujemy mąkę, olej, jajko i wodę. Wyrabiamy je do czasu, gdy będzie elastyczne i sprężyste. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek o grubości 2 mm. Z ciasta wycinamy kółka szklanką lub foremką, nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy. Pierogi układamy na desce posypując mąką. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Skwarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż się zarumienią. Pierogi podajemy ciepłe, polane skwarkami.

Dobrowolscy
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką
Szybki posiłek na kryzys: nie mamy czasu na zakupy, więc wykorzystujemy to, co jest w domu. Zapiekanka jest daniem, które można przygotować szybko i nie wymaga skomplikowanych dodatków.
Makaron rurki gotujemy w lekko osolonej wodzie do twardości al dente. Jeżeli mamy taką możliwość to lepiej wybrać makaron pełnoziarnisty, ma więcej błonnika, witamin i mikroskładników. Szynkę kroimy w kostkę, a żółty ser ścieramy na tarce. Śmietanę przyprawiamy papryką, pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, dodajemy szynkę i polewamy śmietaną. Na sam wierzch wysypujemy ser. Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- TOP 15 pysznych sałatek dla każdego
- Dziwne znaki na klatkach schodowych w Krakowie. Tak złodzieje oznaczają domy, zobacz!
- Przepisy na tradycyjne polskie zupy
- Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to prawdziwy smak dzieciństwa
- Odczaruj kanapki! Proste pomysły na zdrowe drugie śniadanie do szkoły. Podpowiedzi
- Ukisić można wszystko, co nam przyjdzie do głowy
Sprawdź zanim wyjedziesz za granicę do pracy

Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?