– Nasze Koło Gospodyń Wiejskich zostało założone przez Filipinę Płaskowicką, która była nauczycielką w szkole podstawowej w Janisławicach w latach 1876-1878 – mówi Anna Topolska. – Jest to najstarsze Koło w Polsce. Działamy do dnia dzisiejszego – dodaje z dumą.
A oto przepis na kurczaka faszerowanego:
Z kurczaka z chowu własnego trybujemy kości. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny. Następnie przygotowujemy farsz z mięsa drobiowego (około 60 dag) oraz natki pietruszki (pęczek). Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy omlet. 1 jajko, 1 łyżka mąki – z tego przygotowujemy ciasto, które następnie smażymy na patelni z obu stron i studzimy.
Wyjmujemy kurczaka z lodówki, rozkładamy na płasko. Na wierzch rozkładamy farsz i przykrywamy omletem. Zwijamy całość, formując roladę. Roladę kładziemy na rozciętym rękawie do pieczenia, związujemy końce i w trzech miejscach pośrodku.
Tak przygotowaną roladę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 2 godziny. Po upieczeniu należy ją obciążyć na 1 godzinę.
Panie z Janisławic polecają szereg lokalnych produktów. – Do sernika i pierogów używamy twarogu Głuchowskiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej – mówi Anna Topolska. – Polecamy też nasze masło. No i nasze warzywa – ekologiczne, niepryskane.
Lokalna kuchnia powiatu skierniewickiego znajduje uznanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie ustaje w przedsięwzięciach ułatwiających działalność firmom i organizacjom lokalnym.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?