Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat skierniewicki. Smaki Regionu Łódzkiego. Wyśmienity kurczak faszerowany od najstarszego Koła Gospodyń Wiejskich w Polsce

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Koło Gospodyń Wiejskich w Janisławicach w gminie Głuchów w powiecie skierniewickim powstało w 1877 roku. To najstarsze Koło Gospodyń Wiejskich w Polsce, które działa do dzisiaj. Nam panie z Janisławic zdradziły przepis na kurczaka faszerowanego.

– Nasze Koło Gospodyń Wiejskich zostało założone przez Filipinę Płaskowicką, która była nauczycielką w szkole podstawowej w Janisławicach w latach 1876-1878 – mówi Anna Topolska. – Jest to najstarsze Koło w Polsce. Działamy do dnia dzisiejszego – dodaje z dumą.

A oto przepis na kurczaka faszerowanego:
Z kurczaka z chowu własnego trybujemy kości. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny. Następnie przygotowujemy farsz z mięsa drobiowego (około 60 dag) oraz natki pietruszki (pęczek). Farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy omlet. 1 jajko, 1 łyżka mąki – z tego przygotowujemy ciasto, które następnie smażymy na patelni z obu stron i studzimy.

Wyjmujemy kurczaka z lodówki, rozkładamy na płasko. Na wierzch rozkładamy farsz i przykrywamy omletem. Zwijamy całość, formując roladę. Roladę kładziemy na rozciętym rękawie do pieczenia, związujemy końce i w trzech miejscach pośrodku.

Tak przygotowaną roladę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 2 godziny. Po upieczeniu należy ją obciążyć na 1 godzinę.

Panie z Janisławic polecają szereg lokalnych produktów. – Do sernika i pierogów używamy twarogu Głuchowskiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej – mówi Anna Topolska. – Polecamy też nasze masło. No i nasze warzywa – ekologiczne, niepryskane.

Lokalna kuchnia powiatu skierniewickiego znajduje uznanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie ustaje w przedsięwzięciach ułatwiających działalność firmom i organizacjom lokalnym.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Powiat skierniewicki. Smaki Regionu Łódzkiego. Wyśmienity kurczak faszerowany od najstarszego Koła Gospodyń Wiejskich w Polsce - Dziennik Łódzki

Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto