MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zrobiłam najłatwiejsze spaghetti z chili i sosem orzechowym. Poznaj przepis na leniwy obiad. Zrób go, gdy nie chcesz długo gotować

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ostry sos orzechowy znakomicie pasuje do makaronu. Najlepiej łączy się ze spaghetti, gdyż obkleja nitki sosem. Co więcej, gdy użyjecie masła orzechowego z kawałkami fistaszków, będą przyjemnie chrupać w trakcie jedzenia. To szybkie danie sprawdza się, gdy masz mało czasu lub brak ochoty na stanie w kuchni. Poznaj przepis na spaghetti z chili.

W skrócie

Makaron spaghetti z pikantnym sosem orzechowym to idealne danie dla miłośników ostrego jedzenia. Smakoszom papryczek chili przypominamy, że 16 stycznia według kalendarza świąt nietypowych przypada Dzień Pikantnych Potraw. Z pewnością to idealna data na zajadanie się aksamitnym sosem zwieńczonym ostrym smakiem suszonego chili. Co więcej, to smakowite danie jest do zrobienia w 10 minut. A jest to zaleta, gdy nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania spaghetti z masłem orzechowym i chili

Widok z góry na spaghetti z masłem orzechowym i chili udekorowany szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi w szklanej misce na drewnianej desce
Pikantne spaghetti z chili i masłem orzechowym to szybkie i sycące danie. Wystarczy ugotować makaron i połączyć z sosem orzechowym. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk

Spaghetti z chili w sosie orzechowym – prosty przepis

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10-15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g makaronu np.: pełnoziarnistego spaghetti,
  • 1 łyżeczka suszonego chili,
  • 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka niesolonych orzeszków ziemnych.

Jak zrobić makaron z chili?

Sposób przygotowania:

  1. Makaron spaghetti ugotowałam przez 7 minut al dente we wrzącej osolonej wodzie.
  2. W miseczce wsypałam chili i dodałam starty ząbek czosnku.
  3. Składniki zalałam gorącym olejem i odstawiłam na 2 minuty do zaparzenia.
  4. Następnie wlałam sos sojowy, ocet jabłkowy i wymieszałam z masłem orzechowym.
  5. Sos orzechowy wymieszałam z ugotowanym makaronem.
  6. Przed podaniem posypałam posiekanym szczypiorkiem oraz niesolonymi orzeszkami ziemnymi.
  7. Aby osiągnąć głębszy orzechowy smak, fistaszki można uprażyć na suchej patelni i dopiero posypać nimi ugotowany makaron z sosem orzechowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zrobiłam najłatwiejsze spaghetti z chili i sosem orzechowym. Poznaj przepis na leniwy obiad. Zrób go, gdy nie chcesz długo gotować - Strona Kuchni

Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto