MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zaskakujący ostry sos chili do mięsa. Odkryj przepis na pikantny dodatek do potraw. Dodaję do niego egzotycznego owocu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Pikantny sos z papryczką chili to dla wielu osób obowiązkowy dodatek do tortilli, burgerów i domowych kotletów. Papryczki chili dodają pikanterii, a dojrzałe mango podkręca słodki smak. Taki sos często spotykany jest w kuchni azjatyckiej i można zjeść go np.: z sajgonkami. Podpowiadamy przepis na domowy sos chili z mango.

W skrócie

Zestawienie pikantnej papryczki, ze słodkim mango i kwaśnym sokiem z limonki sprawia, że każda przystawka lub danie główne będzie zaskakiwało smakiem. Dip najlepiej smakuje na zimno w zależności od wybranej potrawy. Sos chili z dodatkiem mango to także niezwykły dodatek do krewetek i lekkich sałatek. Z nim możecie poświętować np. Dzień Ostrego Sosu przypadający 22 stycznia.

Widok z góry na ostry sos chili w białych miseczkach
Domowy ostry sos chili znakomicie smakuje podany do chipsów, burgerów lub pieczonego mięsa. Getty Images/Westend61/zdjęcie ilustracyjne

Ostry sos chili – przepis z mango

Liczba porcji: słoik ok. 200 ml
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mango,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 g brązowego cukru,
  • 1 papryczka chili,
  • 5 g soli,
  • 100 ml wody,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie: 10 g skrobi kukurydzianej.

Jak zrobić sos chili?

Sposób przygotowania:

  1. Mango należy obrać, wykroić miąższ i włożyć do blendera. Następnie należy dokładnie zmiksować owoc na gęste purée.
  2. Czosnek należy obrać z łupiny i posiekać. Papryczkę chili należy umyć, przekroić, wyjąć pestki i drobno pokroić. Jeśli chcecie uzyskać bardzo ostry sos, to pestki można zostawić.
  3. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni i krótkie przesmażenie czosnku i papryczki chili.
  4. Gdy się zarumienią do patelni, należy dodać mus z mango, sok z limonki, sól i cukier.
  5. Składniki należy dokładnie wymieszać, dolać wodę i gotować przez około minutę.
  6. Jeżeli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję, to możecie dodać łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszanej z 50 ml wody.
  7. Gotowy sos chili należy wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  8. Sos chili z mango należy przełożyć do szklanego słoika. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.

Sposób podania

Sos chili świetnie smakuje z krążkami cebulowymi, domową zapiekanką ziemniaczaną, quesadillią, domowymi chipsami i pieczonymi ziemniakami. Dodatek mango sprawia, że sos będzie też nadawać się do kurczaka z ryżem w orientalnym stylu. Danie przyprawione sosem z mango i chili będzie wyśmienicie smakować podane ze świeżymi listkami mięty oraz kolendry.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zaskakujący ostry sos chili do mięsa. Odkryj przepis na pikantny dodatek do potraw. Dodaję do niego egzotycznego owocu - Strona Kuchni

Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto