Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 26
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gołąbki z Osin

Produkt wpisany na listę produktów...
fot. fot. Ministerstwo Cyfryzacji

Tradycyjne potrawy w Łódzkiem. Te regionalne dania to nasze kulinarne dziedzictwo [ZDJĘCIA]

Tradycyjne dania i potrawy z Łódzkiego

Gołąbki z Osin

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-08-08 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim. Wygląd: Podłużne, lekko spłaszczone, owalne. W przekroju można wyróżnić drobne cząstki (kapusta, mięso, cebula), które tworzą zespoloną masę Kształt: Podłużny i owalny. Rozmiar: Długość i średnica w zależności od zapotrzebowania. Barwa: Na zewnątrz jak i w przekroju jasnobrązowa z wyraźnymi jasnozielonymi lub oliwkowymi włóknami kapusty. Konsystencja: Produkt stały mięsisty z wyraźnymi włóknami kapusty. Smak: Właściwy dla kapusty, mięsa i cebuli. Zapach kapusty i pomidorów. Dodatkowe Informacje: Produkt jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia na zimno i na gorąco. Tradycja: Na terenie Łowicza od wielu lat funkcjonuje Zakład Przetwórstwa Owocowo–Warzywnego, co związane było z dynamicznym rozwojem upraw warzyw i owoców. Dobre plony kapusty białej, łatwość jej uprawy, przechowywania i przetwarzania, spowodowała, iż kapusta była i jest najchętniej uprawianym warzywem na tym obszarze. Wykorzystywana jest ona w postaci surowej, gotowanej i kiszonej do przygotowywania różnych potraw przez cały rok. Wszystkie potrawy z kapusty, ze względu na jej dostępność, od lat były potrawami codziennymi, postnymi, typowymi dla biedoty wiejskiej. Po II wojnie światowej rozpoczęły się zmiany w sposobie żywienia. Coraz więcej rolników hodowało zwierzęta i mięso stawało się łatwiej dostępne. Zaczęto łączyć mięso z różnymi warzywami, tworząc niespotykane nigdzie indziej potrawy o oryginalnym smaku. Tak powstały gołąbki z Osin. Przygotowuje się je z bardzo małej ilości mięsa wieprzowego, dużej ilości warzyw i produktów zbożowych (kasza manna, ryż). Do przygotowania gołąbków wykorzystywana jest kapusta biała, cebula, pomidory, włoszczyzna, jaja i mięso wieprzowe oraz przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Ważne jest, jakiej jakości surowce zostaną użyte do przygotowania potrawy oraz specyficzny smak połączenia mięsa wieprzowego z poszatkowaną kapustą. Mięso używane do gołąbków pochodzi z uboju świń chowanych na naturalnych paszach. Ze względu na to, że jest to zdrowa, pożywna i tania potrawa, gołąbki podawane były na różnych uroczystościach rodzinnych i świątecznych stołach. Przepis na gołąbki z Osin przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Zapisany został w podręcznym zeszycie magazyniera Przetwórni Owoców i Warzyw w Osinach z 1980 roku, a pod przepisem zostało wpisane przesłanie - „abyście nie zapomniały jak nasze prababcie i babcie gotowały”. Gołąbki z Osin swoim smakiem, oryginalnością składu, a jednocześnie prostotą przygotowania zaspokajały i po dziś dzień zaspokajają najwyższe wymagania pasjonatów tradycyjnej polskiej kuchni.

Zobacz również

Biało-czerwony bieg w Gorzowie. Trzy kilometry na święto 3 Maja

Biało-czerwony bieg w Gorzowie. Trzy kilometry na święto 3 Maja

"Witaj majowa jutrzenko" - śpiewali kielczanie w Parku Miejskim [ZDJĘCIA]

"Witaj majowa jutrzenko" - śpiewali kielczanie w Parku Miejskim [ZDJĘCIA]

Polecamy

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

Majówka 2024. Wiemy co będzie sprawdzać policja. Specjalne policyjne grupy na drogach

Majówka 2024. Wiemy co będzie sprawdzać policja. Specjalne policyjne grupy na drogach

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla

Jeden trik i jesteś królem majówki. Tak błyskawicznie rozpalisz grilla