MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 26
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Golonka z kapustą zasmażaną

Produkt wpisany na listę...
fot. fot. Ministerstwo Cyfryzacji

Tradycyjne potrawy w Łódzkiem. Te regionalne dania to nasze kulinarne dziedzictwo [ZDJĘCIA]

Tradycyjne dania i potrawy z Łódzkiego

Golonka z kapustą zasmażaną

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-05-11 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim. Wygląd: Ugotowany i podpieczony kawałek mięsa wieprzowego z kością – golonka z nogi przedniej lub tylnej, z kapustą zasmażaną. Kształt: Naturalna golonka przednia lub tylna, owalna z masą zasmażonej kapusty. Rozmiar: Waga golonki około 80 dag, kapusta około 200 gramów. Barwa: Golonka złocisto-brązowa, w przekroju mięso od barwy jasnoróżowej do brunatnej, tłuszcz barwy biało-kremowej, kapusta zasmażana koloru brązowo-brunatnego. Konsystencja: Miękkie mięso dobrze odchodzące od kości, kapusta zasmażana o gęstej konsystencji. Smak: Lekko słony, wyczuwalne warzywa i przyprawy, w których golonka jest gotowana a później zapiekana. Kapusta zasmażana posiada wyraźny zapach ugotowanej kapusty wraz z dodatkiem mięsa wieprzowego i przesmażonej cebuli, smak lekko kwaskowaty i lekko słony. Tradycja: Nagawki to miejscowość położona w gminie Dmosin, powiecie brzezińskim w województwie łódzkim. Usytuowana jest w dolinie rzeki Mrogi, wokół której roztaczają się malownicze Wzniesienia Łódzkie. Dmosin jest gminą typowo rolniczą z licznymi małymi, rodzinnymi gospodarstwami, gdzie przeważa hodowla drobiu i trzody chlewnej a także uprawa mieszanek zbożowych. Gospodynie przez lata opracowywały receptury przeróżnych potraw, które bazowały na lokalnych, łatwo dostępnych surowcach. Taką potrawą przygotowywaną na początku tylko od święta, później częściej była golonka z kapustą zasmażaną. „Golonka powinna być około 1,5 kg, ale nie mniejsza niż 1 kg. Nie może być zbyt chuda i też niezbyt tłusta”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Dmosin). Sposób jej przygotowania jest długi i pracochłonny. Na początku do uprzednio nastawionej wody z przyprawami do wrzątku należy wrzucić golonkę i gotować. W międzyczasie przygotowywane są warzywa, które wrzucone zostają do gotującej się golonki, kiedy jest już lekko miękka. Całość gotowana jest do miękkości. Następnie należy przygotować kapustę tj. pokroić ją i gotować z dodatkiem soli i pieprzu, odcedzić. Obraną cebulę, boczek oraz słoninę należy pokroić i obsmażyć. Ugotowaną i odciśniętą kapustę następnie należy połączyć z przesmażonym mięsem z cebulą. Ugotowaną golonkę należy wstawić do piekarnika z majerankiem i liściem laurowym i piec około 40 minut podlewając piwem. Tak przygotowywana golonka podawana jest z kapustą zasmażaną oraz dodatkami takimi jak chrzan lub musztarda lub pieczywo. Golonka z kapustą zasmażaną stała się elementem promocji regionu podczas lokalnych i regionalnych imprez kulturalnych dotyczących dziedzictwa i bogactwa tradycji i kultury regionu łódzkiego.

Zobacz również

Lawendy, begonie, surfinie, liliowce. W Radomiu trwają wielkie nasadzenia [ZDJĘCIA]

NOWE
Lawendy, begonie, surfinie, liliowce. W Radomiu trwają wielkie nasadzenia [ZDJĘCIA]

Planowane wyłączenia prądu w regionie. Sprawdź, czy u Ciebie też!

PILNE
Planowane wyłączenia prądu w regionie. Sprawdź, czy u Ciebie też!

Polecamy

W latach 90. nie mogli opędzić się od fanek. Powraca kultowy polski zespół

W latach 90. nie mogli opędzić się od fanek. Powraca kultowy polski zespół

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

„Grzeczny chłopiec”, który ma na swoim koncie zakazaną miłość i zerwane zaręczyny

„Grzeczny chłopiec”, który ma na swoim koncie zakazaną miłość i zerwane zaręczyny