Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 26
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dziad kapuściany

Produkt wpisany na listę produktów...
fot. fot. Ministerstwo Cyfryzacji

Tradycyjne potrawy w Łódzkiem. Te regionalne dania to nasze kulinarne dziedzictwo [ZDJĘCIA]

Tradycyjne dania i potrawy z Łódzkiego

Dziad kapuściany

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-11-04 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim. Wygląd: Poszatkowana kapusta kiszona połączona z makaronem łazanki i okraszona skwarkami słoniny. Kształt: W zależności od naczynia. Rozmiar: W zależności od naczynia. Barwa: Kapusta o barwie brązowej z kremowymi łazankami. Konsystencja: Gęsta, lekko tłusta. Smak: Zapach i smak kapusty kiszonej, skwarek słoniny oraz przypraw naturalnych tj. ziela angielskiego, liści laurowych. Mocno wyczuwalny smak i aromat pieprzu czarnego. Tradycja: Potrawy z kapusty kiszonej dawniej były na wsi bardzo popularne. Zapewniały smaczne i zdrowe posiłki, a tradycja ich przygotowywania przetrwała do czasów współczesnych. Jedną z najmocniej zakorzenionych w lokalnej tradycji kulinarnej gminy Andrespol potrawą przygotowywaną na bazie kiszonej kapusty, jest dziad kapuściany. Jest to potrawa składająca się z ugotowanej kiszonej kapusty połączonej z makaronem łazankami. Potrawa jest suto okraszona skwarkami ze słoniny i przysmażoną cebulą. Przygotowanie potrawy rozpoczyna się od wypłukania kapusty, najlepiej dwukrotnie, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie kapusta wkładana jest do garnka, zalewana zimną wodą i doprowadzana do wrzenia. Później odlewana jest woda i ponownie uzupełniana, tak aby kapusta była cała w wodzie. Kapusta gotowana jest do momentu aż będzie miękka – około 1,5 do 2 godzin. Dodawane są przyprawy takie jak liść laurowy i ziele angielskie. W czasie, kiedy kapusta się gotuje, przesmażane są skwarki, cebula oraz przygotowywany jest ręcznie makaron – łazanki. Ugotowana kapusta łączona jest z łazankami, skwarkami i cebulą. Całość doprawiana jest solą i pieprzem i dokładnie mieszana. W gminie Andrespol dziad kapuściany jest obowiązkową potrawą przygotowywaną podczas wieczerzy wigilijnej. Natomiast na co dzień podawany jest na gorąco jako danie osobne lub jako dodatek do dań mięsnych. „Potrawa ta jest smaczna, więc można przygotować ją na wszystkie imprezy” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Andrespol).

Zobacz również

Biało-czerwona dla jeleniogórzan

Biało-czerwona dla jeleniogórzan

Pożar domu w pow. świeckim. Trzy osoby trafiły do szpitala - zobacz zdjęcia

Pożar domu w pow. świeckim. Trzy osoby trafiły do szpitala - zobacz zdjęcia

Polecamy

Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. PNO trudno rozpoznać

Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. PNO trudno rozpoznać

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami. Szybkie, tanie i smaczne danie

Zupa z zielonego groszku z ziemniakami. Szybkie, tanie i smaczne danie