Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Delikatne mięso, aksamitne puree ziemniaczane i chrupiąca surówka. Prosty, ale smaczny obiad, przy którym się nie napracujesz

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Gesty i aromatyczny gulasz wieprzowy doskonale smakuje z puree ziemniaczanym
Gesty i aromatyczny gulasz wieprzowy doskonale smakuje z puree ziemniaczanym Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Miękkie, aromatyczne mięso, aksamitne puree z ziemniaków i chrupiąca surówka z kapusty to przepis na prosty, ale wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. W dodatku wcale się przy nim nie napracujesz, bo wszystkie czynności wykona za ciebie robot kuchenny.

W skrócie

Przygotowanie tradycyjnego obiadu dla rodziny, składającego się z ziemniaków, mięsa i surówki, zajmuje niekiedy sporo czasu. Nie zawsze mamy też pewność, że wszystko się uda i będzie smakowało. Bywa, że mięso wychodzi twarde jak podeszwa, ziemniaki się rozgotowują, a najmłodsi grymaszą przy niesmacznej surówce. Dlatego dziś mam dla ciebie przepis na prosty obiad z robota: gulasz wieprzowy z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty. Wystarczy tylko przygotować produkty, a resztą zajmie się robot kuchenny.

Gulasz – przepis na potrawę z robota kuchennego

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • 50 g przecieru pomidorowego,
  • cebula,
  • marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • dwa ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • kostka rosołowa (najlepiej wołowa),
  • dwie łyżki musztardy,
  • dwie łyżki oleju.

Dodatkowo przyprawy:

  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • liść laurowy,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować gulasz z robota kuchennego?

  • Najpierw wrzuciłam kminek do naczynia miksującego i mieliłam przez minutę.
  • Dodałam czosnek, cebulę, przyprawy i rozdrabniałam przez pięć sekund.
  • Wlałam olej i dusiłam całość pięć minut.
  • Wrzuciłam mięso, koncentrat, musztardę, kostkę rosołową, szklankę wody i gotowałam 20 minut w 100 stopniach.
  • Seler naciowy i marchewkę pokroiłam na plastry i dodałam do naczynia.
  • Wymieszałam gulasz kopystką i gotowałam jeszcze godzinę.

Polecam także: Najprostszy chleb ziołowy z robota kuchennego

Puree z ziemniaków – przepis z robota

Składniki na 4 porcje:

  • pół kilo ziemniaków,
  • 200 ml mleka,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Jak przygotować puree z ziemniaków?

  1. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na małe kawałki.
  2. Włożyłam ziemniaki do naczynia miksującego, dodałam mleko i sól. Gotowałam 20 minut w temperaturze 95 stopni.
  3. Przez otwór pokrywy dodałam masło i gałkę muszkatołową. Miksowałam całość przez 30 sekund.

Surówka z kapusty – przepis na roboty kuchenne

Składniki na 4 porcje:

  • pół główki niedużej kapusty białej,
  • pęczek koperku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Jak przygotować surówkę z kapusty?

  1. Kapustę pokroiłam na mniejsze części i umieściłam w naczyniu robota.
  2. Dodałam olej, cukier, sól, sok z cytryny i koperek. Rozdrabniałam przez 10 sekund.
  3. Wyjęłam surówkę z naczynia i przełożyłam do salaterki. Przed podaniem odczekałam pół godziny.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Delikatne mięso, aksamitne puree ziemniaczane i chrupiąca surówka. Prosty, ale smaczny obiad, przy którym się nie napracujesz - Strona Kuchni

Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto