Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 26
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cepeliny z Nagawek

Produkt wpisany na listę produktów...
fot. fot. Ministerstwo Cyfryzacji

Tradycyjne potrawy w Łódzkiem. Te regionalne dania to nasze kulinarne dziedzictwo [ZDJĘCIA]

Tradycyjne dania i potrawy z Łódzkiego

Cepeliny z Nagawek

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 2018-03-29 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim. Wygląd: Podłużne, elipsoidalne kluski, na przekroju widoczne mięsne nadzienie. Kształt: Podłużny, wrzecionowaty, na przekroju owalny. Rozmiar: Waga ok. 150 g, długość ok. 10 cm, szerokość ok. 4 cm. Barwa: Zewnętrzna jasnożółta, wpadająca w odcienie szarości. Na przekroju jasnożółta z brązowym nadzieniem. Konsystencja: Konsystencja zwarta i sprężysta. Smak: Smak i zapach ugotowanego ciasta z ziemniakami, wyczuwalny mięsny farsz oraz okrasa ze skwarek. Tradycja: Cepeliny z Nagawek sporządzano z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej i ziemniaczanej, nadziewane farszem z mięsa wieprzowego. Danie to, to połączenie składników świątecznych (mięso, mąka) ze składnikami będącymi na polskiej wsi podstawą codziennego pożywienia (ziemniaki, jajka, cebula). Początkowo gotowane były z samych startych ziemniaków, z uwagi na fakt, że mąka należała do składników luksusowych. Z czasem, gdy dostępność mąki pszennej wzrosła, była ona niezbędnym składnikiem dodawanym do cepelinów. Przygotowanie „klusek” rozpoczynano od ugotowania ziemniaków oraz przeciśnięcia ich przez praskę. Na patelni podsmażano cebulę, którą mielono z uprzednio ugotowanymi skrawkami szynki i łopatki wieprzowej. Do ziemniaków dodawano mąkę pszenną i niewielką ilość mąki ziemniaczanej oraz jaja, po czym wyrabiano ciasto do momentu odpowiedniego połączenia ze sobą wszystkich składników. Kluski formowano w ręku nadając im wydłużony kształt, w środek wkładając mięsne nadzienie. Uformowane kluski wkładano bezpośrednio na wrzącą wodę i gotowano. Cepeliny podawano na ciepło, okraszone skwarkami ze słoniny.

Zobacz również

Budowa Morskiego Terminala Przeładunkowego weszła w decydującą fazę

Budowa Morskiego Terminala Przeładunkowego weszła w decydującą fazę

Lechia może zapewnić sobie awans? Grabowski: Nie żałuję, że trzech piłkarzy nie zagra

Lechia może zapewnić sobie awans? Grabowski: Nie żałuję, że trzech piłkarzy nie zagra

Polecamy

Czekałeś na to w WhatsApp? Nowe funkcje powinny ci się spodobać!

Czekałeś na to w WhatsApp? Nowe funkcje powinny ci się spodobać!

Zagrożeni hałasem w szkole. Wrzawa sięga niemal 100 decybeli!

Zagrożeni hałasem w szkole. Wrzawa sięga niemal 100 decybeli!

Wrzucasz zdjęcia z wakacji na Instagrama? Lepiej uważaj! Nowe oszustwo zbiera żniwo

Wrzucasz zdjęcia z wakacji na Instagrama? Lepiej uważaj! Nowe oszustwo zbiera żniwo