MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Smażone jabłka w cieście naleśnikowym – idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Zobacz wideo i przepis na szybki i pyszny deser

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Jabłka w cieście naleśnikowym to pomysł na przysmak, który z pewnością zachwyci każdego. Miękkie, aromatyczne owoce w chrupiącym, pachnącym cynamonem i wanilią cieście są przepyszne. Po prostu palce lizać! Możesz podać je na ciepło lub na zimno. Przekonaj się, jakie są dobre i wypróbuj przepis na szybki deser z jabłek, czyli smażone krążki.

W skrócie:

Jabłka w cieście
Pyszne jabłka w chrupiącym cieście naleśnikowym to prawdziwy rarytas. Zobacz sprawdzony przepis. Katarzyna Puczyńska

Szybki deser z jabłek. Smażone krążki w cieście

Mam dla ciebie przepis na smażone jabłka w cieście naleśnikowym. To rewelacyjny deser, który można zrobić niemal błyskawicznie. Ważne, by ciasto było dość gęste, jak na racuchy, aby nie spływało z owoców. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu deser jest apetycznie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Możesz zrobić go na co dzień, gdy tylko najdzie cię ochota na słodki smakołyk lub podać na specjalną okazję np. z gałką lodów. Gwarantuję, że twoi bliscy będą zachwyceni.

Przepis na jabłka w cieście naleśnikowym

czas przygotowania: 10 minut + smażenie
porcja na: ok. 18 smażonych krążków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta cynamonu do ciasta lub do posypania smażonych krążków
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić smażone jabłka w cieście?

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miseczki.
  2. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę cynamonu i szczyptę soli.
  3. Wlej mleko i zacznij mieszać masę mikserem lub rózgą kuchenną.
  4. Wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na gładkie, gęste ciasto.
  5. Jabłka umyj, obierz i pokrój na krążki o grubości ok. 1 cm.
  6. Wytnij środek krążków.
  7. Na patelni rozgrzej oleju na wysokość ok. 2 cm.
  8. Krążki jabłek zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany olej.
  9. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.
  10. Usmażone krążki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
  11. Podawaj na ciepło same lub oprószone cynamonem i cukrem pudrem.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smażone jabłka w cieście naleśnikowym – idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Zobacz wideo i przepis na szybki i pyszny deser - Strona Kuchni

Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto