Polecamy

Sól © 123rf
[4/12]

Sól

Sól to ważny składnik pieczywa, wędlin, sera żółtego, kiszonej kapusty, konserwowanych strączków, sosu sojowego, kaparów... 2 kawałki pizzy (ok. 300 g) zapewniają aż 3-4,5 g soli, a jeśli lubisz jadać ją z keczupem lub sosem czosnkowym dodaj jeszcze gram. Sól zatrzymuje wodę w organizmie powodując obrzęki i ograniczając wydalanie moczu, dlatego następnego dnia po konsumpcji wysokosodowej żywności możesz zaobserwować wyższą masę ciała, niż dnia poprzedniego. Nie martw się, to tylko woda!

Codzienne stawanie na wadze nie jest dobrym pomysłem. Wiele często niezależnych od nas czynników, wpływa na istotne zmiany masy ciała na przestrzeni zaledwie doby. Te mogą dochodzić nawet do 3 kilogramów, jeśli kilka przyczyn skumuluje się w czasie.

Najnowsze wiadomości

reklama