Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty rodzinne z czekoladą w roli głównej

Łukasz Saptura
Łukasz Saptura
12 kwietnia na całym świecie obchodzony jest Dzień Czekolady. Z tej okazji Centrum Kultury i Sztuki w Skierniewicach zorganizowano rodzinne warsztaty czekoladowe. Ich uczestnicy pod okiem Anny Kińskiej przygotowali pralinę.

Zajęcia odbyły się w ramach cyklu „Rodzinna Manufaktura”. Zanim uczestnicy usiedli w sali warsztatowej, Iga Radomska z Centrum Kultury i Sztuki w Skierniewicach przybliżyła historię czekolady. Dzieci oraz ich opiekunowie dowiedzieli się, że czekolada pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie rosną kakaowce. To z nich pochodzi proszek kakaowy, główny składnik czekolady.

- Najwcześniej kakao przygotowane z ziaren owoców kakaowca było stosowane przez jedno z plemion zamieszkujących tereny obecnego Meksyku. Cywilizacja Majów wykorzystywała ziarna kakaowca jako środek płatniczy. Wyższe klasy społeczne mogły pozwolić sobie na cieszenie się smakiem kakao w formie gęstego płynu. Pierwszym Europejczykiem, który spróbował kakao był Krzysztof Kolumb, który przywiózł je na Stary Kontynent. Jednak ziarna kakao nie wzbudziły zainteresowania – mówiła Iga Radomska.

Dzisiaj kakao i czekolada cieszą się powszechnym uznaniem i można je kupić w każdym sklepie spożywczym. Coraz popularniejsze staje się także samodzielne wykonanie słodyczy z czekolady. Stąd pomysł, żeby zorganizować czekoladowe warsztaty. Pod okiem specjalistki powstały wyjątkowe pralinki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto