Odkąd w połowie marca ogłoszono epidemię lokale gastronomiczne mogą prowadzić działalność tylko na wynos i dowóz. Jak ustaliło radio RMF FM rząd chce zezwolić na otwarcie restauracji z ogródkami gastronomicznymi oraz z obsługą kelnerską 18 maja. Lokale, które nie posiadają ogródków, pozostaną zamknięte.
Stoliki będą musiałby być oddalone od siebie o 2 metry. Goście restauracji będą mogli przebywać wyłącznie przy stoliku, mając możliwość korzystania z toalety. Nie będą musieli oni mieć maseczek i rękawiczek.
Jeszcze w poniedziałek 4 maja wiceprezydent Gdańska Piotr Grzelak spotkał się z grupą ponad 100 restauratorów z różnych części miasta. Spotkanie odbyło się w formie zdalnej wideokonferencji. Zastępca prezydent Gdańska przedstawił formy pomocy, które zostały już wprowadzone w Gdańsku.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Gdańskiego Urzędu Pracy, Gdańskich Nieruchomości, Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni, Gdańskiej Organizacji Turystycznej, Targów Gdańskich oraz Wydziału Gospodarki Komunalnej UMG.
- W tym niełatwym dla nas wszystkim czasie skupiamy się na dwóch priorytetach. Po pierwsze zależy nam na wykorzystaniu wszystkich instrumentów, żeby zapewnić podmiotom przetrwanie. Po drugie, przygotowujemy się tak do odmrożenia gospodarki, aby zapewnić sprawne i zgodne z przepisami sanitarnymi ponowne uruchomienie gastronomii. Stąd z jednej strony czynsze, zawieszenie niektórych form płatności, z drugiej umożliwienie po otwarciu wykorzystania przestrzeni publicznych pod ogródki, czy działania w zakresie promocji turystycznej - mówił Piotr Grzelak, zastępca prezydenta Gdańska.
W ramach gdańskiego pakietu wsparcia przedsiębiorców wprowadzono takie ułatwienia jak m.in. z
- obniżki czynszu najmu i dzierżawy nawet do 1 złotówki,
- odroczenia podatku od nieruchomości,
- odroczenia opłat za użytkowanie wieczyste,
- tymczasowej korekty opłat za wywóz odpadów dla przedsiębiorców,
- dofinansowania części kosztów wynagrodzeń pracowników,
- uproszczenia dla przedsiębiorców w postępowaniach na remonty lokali mieszkalnych oraz
- sprawnej obsługi pożyczek dla mikroprzedsiębiorców.
Ponadto na ułatwienia w postaci niższych stawek za ogródki gastronomiczne mogą liczyć restauratorzy. Jednorazowa obniżka w roku 2020 wyniesie:
- na terenie Śródmieścia w sezonie za metr kwadratowy z 1,80 zł na 60 gr,
- na pozostałych terenach z 90 gr na 30 gr.
Przedsiębiorcy otrzymali informacje o możliwościach wsparcia takimi formami pomocowymi jak pożyczki czy dofinansowania, które można uzyskać za pośrednictwem Gdańskiego Urzędu Pracy. Pracownicy Gdańskich Nieruchomości oraz Wydziału Gospodarki Komunalnej omówili szczegółowo, jakie możliwości mają restauratorzy w ich obszarach działalności. Gdańska Organizacja Turystyczna we współpracy z Biurem Prezydenta przygotowała akcję promocyjną, która ma przyczynić się do ożywienia ruchu turystycznego po okresie restrykcji w życiu społecznym. Podczas spotkania nie tylko prezentowano formy pomocy, ale również odpowiadano na konkretne pytania i dawano wskazówki gdzie i w jaki sposób można uzyskać pomoc.
Informacje dotyczące form pomocy dla gastronomii można uzyskać kontaktując się z Menadżerem Śródmieścia drogą mailową: [email protected].
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?