Tradycja święcenia pokarmów w Polsce znana jest od wieków. Dawniej kapłani święcili nie tylko to, co zmieści się w symbolicznym koszyczku, lecz wszystkie potrawy przygotowane na świąteczny stół. Dodajmy, iż musiały być one przygotowane wcześniej, gdyż zwyczaj zabraniał w Wielkanoc gospodyniom rozpalania ognia pod kuchnią. Prócz Polski zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę znany jest także w Bawarii oraz w południowej części Austrii.
Zgodnie ze zwyczajem również wierni z parafii pw. Miłosierdzia Bożego oraz garnizonowej parafii pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Skierniewicach udali się do swych kościołów, by poświęcić pokarmy na wielkanocny stół.
W obu parafiach na Zadębiu, w odróżnieniu od innych kościołów w mieście, święcenie nie odbywało się na zewnątrz, lecz w środku świątyni.
Parafia pw. Miłosierdzia Bożego, oprócz osiedla Zadębie obejmuje również swym zasięgiem także miejscowości położone na południe od Skierniewic: Balcerów, Ludwików, Dębową Górę i Strobów.
Z kolei wierni parafii garnizonowej, która nie podlega pod diecezję łowicką, lecz jest częścią Ordynariatu Polowego Wojska Polskiego mieszkają w różnych częściach miasta.
echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?