Marcowe warsztaty kulinarne w Drzewcach to pierwsze z cyklu czterech zaplanowanych w tym roku spotkań w województwie w ramach „Mody na EtnoFit”. Tym razem na talerz trafiła kuchnia góralska. Podczas kolejnych warsztatów panie spróbują „odchudzić” również specjały kuchni warszawskiej, łódzkiej oraz podlaskiej.
- Pod okiem Kuby Steuermarka przygotowałyśmy kwaśnicę z wędzonym tofu, moskole z bryndzą i kwaśną śmietaną a na deser tort naleśnikowy, tak zwany kremarz z kaszą manną i czekoladą – mówi uczestnicząca w warsztatach Ilona Pietrowska z KGW Lipce Reymontowskie. - Jednak samo gotowanie to jedynie część warsztatów. Równie ważne są rozmowy o jedzeniu, wymiana doświadczeń i zdobywanie nowej wiedzy. A przede wszystkim dzięki takim inicjatywom mamy szansę lepiej się poznać i lepiej zintegrować.
Celem ogólnopolskiego projektu „Moda na EtnoFit” realizowanego przez Fundację Kulturalna Przestrzeń z Piekoszowa jest promowanie staropolskiej regionalnej kuchni w zdrowej odsłonie. Projekt, w którym uczestniczy od 5 do 10 organizacji z każdego z 16 województw potrwa do 2023 roku, a jego zwieńczeniem będzie opracowanie gry planszowej, książki kucharskiej oraz Festiwal EtnoFit Smaki połączony z konkursem kulinarnym. Działanie finansowane jest przez Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego i organizowane we współpracy z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie. Z województwa łódzkiego biorą w nim udział koła gospodyń wiejskich z Lipiec Reymontowskich, Drzewiec, Woli Drzewieckiej, Wólki Krosnowskiej, Mszadli, Kuczek (gmina Uniejów) i miejscowości Wychny (gmina Krośniewice) oraz członkowie Lipieckiego Uniwersytetu Każdego Wieku.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?