W jego ramach były przeprowadzane testy mające na celu określenie zdolności osób starszych do rozróżniania smaków i zapachów oraz preferencji w stosunku do smaku słodkiego i kwaśnego. Określane były również preferencje "smoothie", będącego połączeniem przecieru jabłkowego z sokiem jabłkowym. W testach wzięło udział 70 skierniewiczan w wieku powyżej 65. roku życia.
- Europa się starzeje i tego procesu nie da się powstrzymać - mówi dr inż. Jarosław Markowski, kierownik Pracowni Przetwórstwa Owoców w Zakładzie Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców IO. - Seniorzy w nadchodzących latach staną się decydującą o profilu rynku grupą konsumentów. Celem projektu OPTIFEL jest rozpoznanie potrzeb żywieniowych osób starszych, a także stworzenie produktów z owoców i warzyw, które zwiększą jakość życia seniora i poprawią przyjemność ze spożywania produktów żywnościowych - mówi.
Więcej czytaj w "ITS" z 14 marca
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?