Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Seniorzy testują smaki w Instytucie Ogrodnictwa

Agnieszka Kubik
Seniorzy testują smaki w Instytucie Ogrodnictwa
Seniorzy testują smaki w Instytucie Ogrodnictwa Agnieszka Kubik
Instytut Ogrodnictwa realizuje projekt finansowany z 7. programu ramowego Unii Europejskiej o nazwie OPTIFEL - "Zoptymalizowane produkty spożywcze dla populacji osób starszych".

W jego ramach były przeprowadzane testy mające na celu określenie zdolności osób starszych do rozróżniania smaków i zapachów oraz preferencji w stosunku do smaku słodkiego i kwaśnego. Określane były również preferencje "smoothie", będącego połączeniem przecieru jabłkowego z sokiem jabłkowym. W testach wzięło udział 70 skierniewiczan w wieku powyżej 65. roku życia.

- Europa się starzeje i tego procesu nie da się powstrzymać - mówi dr inż. Jarosław Markowski, kierownik Pracowni Przetwórstwa Owoców w Zakładzie Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców IO. - Seniorzy w nadchodzących latach staną się decydującą o profilu rynku grupą konsumentów. Celem projektu OPTIFEL jest rozpoznanie potrzeb żywieniowych osób starszych, a także stworzenie produktów z owoców i warzyw, które zwiększą jakość życia seniora i poprawią przyjemność ze spożywania produktów żywnościowych - mówi.

Więcej czytaj w "ITS" z 14 marca

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto