Pyszne ciasta, ciasteczka i torciki cz.1 [PRZEPISY]
Tort szwarcwaldzki Ciasto 7 jajek 150 g cukru 150 g grubo startej czekolady 150 g zmielonych migdałów 150 g mąki łyżka proszku do pieczenia Nadzienie 750 ml śmietany kremówki 50 g cukru 6 łyżek wiśniówki 700 g wiśni w syropie Żółtka i 100 g cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy czekoladę i migdały. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy z pozostałym cukrem. Pianę dodajemy do masy. Pieczemy 50 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto na 3 równe blaty. Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy połowę wiśniówki. Każdy blat skrapiamy pozostałą wiśniówką i syropem z wiśni. 1/3 śmietany wykładamy na dolny blat. Rozkładamy na niej połowę wiśni i nakładamy 2 blat. Ponownie wykładamy resztę śmietany i wiśni, pozostawiając po trochu jednego i drugiego do dekoracji. Nakładamy 3 blat. Całość smarujemy śmietaną i ozdabiamy wiśniami. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.