Pyszne ciasta, ciasteczka i torciki cz.1 [PRZEPISY]
Orzechowe szaleństwo 150 g orzechów włoskich 90 g cukru pudru 2 białka NADZIENIE 200 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella 2 łyżki śmietanki 100 g orzechów laskowych do dekoracji tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Orzechy zmiel i wymieszaj je z cukrem pudrem. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie ostrożnie połącz ją z orzechami wymieszanymi z cukrem. Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy około 23 cm. Wlej do niej przygotowana masę. Piecz ciasto w dolnej części piekarnika przez około 20 minut, a potem pozostaw je do ostygnięcia w tortownicy, zdejmij obręcz i przełóż na paterę. Wymieszaj krem czekoladowo-orzechowy ze śmietaną i rozprowadź go na spodzie ciasta. Upraż orzechy laskowe na gorącej, suchej patelni, a następnie połóż je na ściereczkę lub ręcznik kuchenny i oczyść ze skórek. Posiekaj dość grubo orzechy i ponownie upraż je na gorącej, suchej patelni, aż nabiorą lekko złotawego koloru. Posyp ciasto orzechami, włóż je do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem.