Pyszne ciasta, ciasteczka i torciki cz.1 [PRZEPISY]
Tort tiramisu 6 jajek 200 g cukru pudru 150 g przesianej mąki pszennej 75 g mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia 10 g kawy rozpuszczalnej 375 ml wrzącej wody 175 ml wina deserowego 50 ml likieru kawowego 300 ml śmietanki kremówki 70 g cukru pudru (do kremu) 750 g serka mascarpone 400 g grubo posiekanych migdałów Jajka ubij w średniej wielkości misce, stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukier puder. Do masy jajecznej delikatnie dodaj mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.Ciasto podziel na dwie formy. Wstaw je do piekarnika na 25 minut i piecz, aż będzie złoto brązowe. Wsyp kawę do małej miski z żaroodpornego szkła i wlej wrzątek, wino oraz likier, a następnie całość ostudź. Ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, dodaj do niej serek mascarpone. Upieczone blaty przekrój na dwie części. Każdą z nich nasącz pozostałą mieszanką kawową, a następnie posmaruj łyżką serowego kremu. Układaj, aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem. Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. W krem wciśnij migdały.