Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Jasielscy policjanci apelują o rozwagę na drogach w długi weekend [WIDEO]

Jasielscy policjanci apelują o rozwagę na drogach w długi weekend [WIDEO]

Marek Balt w ogniu krytyki za atak na Macieja Koniecznego. Obaj są politykami Lewicy

Marek Balt w ogniu krytyki za atak na Macieja Koniecznego. Obaj są politykami Lewicy

Polecamy

Przegląd kwietnia w Skierniewicach

Przegląd kwietnia w Skierniewicach

Jechał zygzakiem drogą. Zatrzymali go inni kierowcy. Ile "wydmuchał"?

Jechał zygzakiem drogą. Zatrzymali go inni kierowcy. Ile "wydmuchał"?

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!