Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Skierniewicach
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu potrzeba niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Formowanie placków polega na tym, żeby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej spotkać to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Skierniewicach. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Jako dodatki można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Skierniewicach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Skierniewicach
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Jak powstała pizza?
Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. W tamtych czasach otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten jeszcze bardziej je spopularyzował. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i zaczęto ją tak nazywać.
Popularność tego posiłku ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to jedno z popularniejszych miejsc, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Skierniewicach. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?