Nowa odmiana ogórka ze skierniewickiego Instytutu Ogrodnictwa nosi nazwę Gaja F1. Hodowcą tej odmiany jest doktor Urszula Kłosińska. To wczesna odmiana i wydająca obfite plony. Do czego nadaje się idealnie? Polecana jest do kwaszenia, konserwowania oraz na małosolne.
- Owoce odmiany ‘Gaja F1’ w fazie dojrzałości użytkowej są krótkie do średniej długości i bardzo kształtne. Skórka jest zielona z krótkimi do średnich kremowymi smugami, średnimi brodawkami, o przekroju poprzecznym kanciastym i średniej zwartej komorze nasiennej. Owoce nie wykazują tendencji do przerastania na grubość, żółknięcia oraz zniekształceń. Są bardzo smaczne, chrupkie, bez goryczy – zachwalają naukowych z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach i to nie jedyne zalety nowej odmiany.
Wysokość wczesnego plonu znaczenie przewyższa wiele polskich i zagranicznych odmian ogórka. W czasie kwaszenie ogórki nie miękną i nie wykazują tendencji do tworzenia pustych przestrzeni. Z pewnością ważną kwestią dla plantatorów jest odporność tych roślin na choroby. Nowa odmiana posiada ją na takie choroby jak: mączniak rzekomy i prawdziwy, parcha dyniowatych, wirusa mozaiki ogórka oraz kanciastą plamistość.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?