Nadeszła majówka. Czas rozpalić grilla

Anna Wiśnik
Niektórzy rozpoczęli grillowanie już w miniony weekend
Niektórzy rozpoczęli grillowanie już w miniony weekend Tomasz Imiński
Rusza sezon grillowy. Miłośnicy grillowanych potraw przygotowują się na jego otwarcie, zacierając z radości ręce.

Już niebawem, 2 maja przypada święto grilla. To dzień, gdy wszyscy prawdziwi smakosze puszczają wodze fantazji.
W skierniewickich sklepach można znaleźć mnóstwo specjalistycznego sprzętu do grillowania. Jak się okazuje, z roku na rok wymagania skierniewiczan rosną, a wraz z nimi zapotrzebowanie na coraz bardziej zaawansowany technicznie sprzęt do opiekania.
- Skończyły się czasy grilla za kilka złotych, kupowanego na stacji paliw - uważa Mateusz Kośmierski, który w długi majowy weekend zamierza zaprosić przyjaciół na wspólne grillowanie. - Warto zainwestować w droższy i jednocześnie porządniejszy sprzęt, by dłużej i efektywniej nam służył - uważa pan Mateusz.

Tegorocznym hitem są metalowe, duże grille z pokrywami.
- Dobrze, jeśli taki grill posiada pełne wyposażenie, czyli między innymi wszelkie uchwyty, ruszty, które można wyjmować czy mierniki temperatury. Ważne jest też to, czy grill ma kółka - uważa sprzedawca w jednym ze skierniewickich marketów.

Dlaczego klienci aż tyle uwagi poświęcają takim detalom?
- Funkcja jezdna grilla, czy ruchome ruszty to elementy ułatwiające użytkowanie. Natomiast termometry oraz pokrywy pozwalają na doskonalenie sztuki kulinarnej - wyjaśnia sprzedawca. - Dzięki nim potrawy pieką się szybciej i bardziej równomiernie.

Dobry grill nie zapewni nam jednak całkowitego sukcesu. Potrzebny jest też odpowiedni węgiel lub brykiet i podpałka.
- Klienci uważają , że jeśli wybiorą porządny sprzęt, rozpalić w nim można już obojętnie czym. To nieprawda - przestrzega sprzedawca. - Należy pamiętać, by nie przesadzać z podpałką oraz, że nim położymy cokolwiek na grillu, musimy poczekać, aż węgiel się wypali i zostanie żar, który nie dymi.

Kiedy zaopatrzymy się już w odpowiedni sprzęt i paliwo, należy zastanowić się nad przepisem. Tu z pomocą przyjdą specjaliści.
- Na grillu można upiec wszystko, od mięs i ryb, po warzywa i owoce - mówi Zbigniew Korzeniowski z firmy cateringowej W Pół Drogi. - Proponuję pstrąga. Faszerujemy go cytryną, posypujemy solą, pieprzem i natką pietruszki. Zawijamy w folię do pieczenia i kładziemy na grillu. Opiekamy około 15 min po każdej ze stron. Tak można przygotować w zasadzie każdą rybę, a do niektórych dodać nawet odrobinę boczku - podpowiada Korzeniowski.

Dyplom zawodowy robi różnicę: lepszy start na rynku pracy.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3