MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jaka marynata do mięsa na grilla, a jaka do warzyw? Sprawdź przepisy na marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, ryby, tofu i grzybów

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
W czym marynować produkty na grill? Dzięki takiemu sposobowi przyprawienia będą nie tylko lepsze, ale i zdrowsze. Sprawdź przepisy na marynaty, które pasują do poszczególnych produktów! 

Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
W czym marynować produkty na grill? Dzięki takiemu sposobowi przyprawienia będą nie tylko lepsze, ale i zdrowsze. Sprawdź przepisy na marynaty, które pasują do poszczególnych produktów! Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. lenyvavsha/123RF
Marynata to podstawa przy grillowaniu! Nie tylko dodaje smaku pieczonym produktom, ale też sprawia, że są dużo zdrowsze. Zobacz, jak przygotować dobrą marynatę do karkówki, kurczaka, żeberek i innych mięs z grilla, by były soczyste, pełne aromatu i smaku. Podajemy też sprawdzone przepisy na mokre i suche marynaty do ryby, tofu, warzyw, grzybów, a nawet owoców.

Spis treści

Marynata jest ważna! Wyjaśniamy, dlaczego

Marynata to mieszanka składników używana do doprawiania, choć również konserwowania produktów przeznaczonych do dalszej obróbki. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku ich pieczenia w piekarniku i ruszcie grilla. Dzięki niej tak przygotowane jedzenie może być nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze!

Czytaj również: Te osoby muszą uważać na dania z grilla

Wystarczy zadać sobie nieco trudu i pokryć marynatą produkty przeznaczone do pieczenia, by w ciągu godziny lub kilku przesycić je aromatem składników – a także korzystnymi związkami, które ograniczają powstawanie szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury.

Do polecanych składników marynat i suchych mieszanek do nacierania o takim działaniu należą m.in.:

  • świeże i suszone zioła,
  • przyprawy korzenne,
  • napoje alkoholowe o dowolnej mocy, najlepiej ciemne piwo, ew. lager, białe lub czerwone wino, brandy, gin itp.,
  • ocet winny, sok z cytryny, ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny,
  • jasny sos sojowy,
  • oliwa z oliwek lub rafinowany olej rzepakowy.

Jaka marynata do karkówki, a jaka do kurczaka czy warzyw?

Do marynowania mięsa na grill warto używać mieszanek o małej zawartości soli, ponieważ składnik ten przyczynia się do nadmiernego wysuszenia kawałków.

Soli warto używać dopiero pod koniec pieczenia na ruszcie. Jeżeli wchodzi w skład suchej mieszanki do nacierania, najlepiej używać jej na krótko przed pieczeniem. Skład marynaty warto dopasować do rodzaju pieczonego produktu.

Jak używać marynaty do dań z grilla?

Składniki marynaty bogate w cukry proste, takie jak ocet balsamiczny czy sos sojowy, warto stosować do produktów pieczonych krócej i na mniejszym żarze, ponieważ łatwo karmelizują i się przypalają.

Zobacz też: To najgorsze produkty na grilla. Lepiej ich unikaj

Przed położeniem na ruszt nadmiar marynaty należy usunąć, zwłaszcza jeśli zawiera łatwo palące się kawałki ziół i przypraw. Pomoże to także zapobiec kapaniu płynu na węgle lub element grzejny w grillu elektrycznym, które prowadzi do powstawania szkodliwego dymu.

Zalecane proporcje to 1/2 szkl. marynaty (125 ml) na 1/2 kg mięsa. Mięsa, zwłaszcza czerwone, wymagają więcej czasu w marynacie niż ryby i owoce morza, a także większość warzyw. W lodówce mogą spędzić w niej nawet dobę, podczas gdy innym składnikom wystarczy marynowanie przez 30-60 minut.

Polecamy również:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
od 7 lat
Wideo

Dr hab. n. med. Jakub Żołnierek - Debata, nowotwory męskie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jaka marynata do mięsa na grilla, a jaka do warzyw? Sprawdź przepisy na marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, ryby, tofu i grzybów - Strona Zdrowia

Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto