MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje...
fot. pixabay.com/JerzyGorecki

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Kotlety z soczewicy

Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje i nie potrzebuje długiego namaczania. Można ją wykorzystać np. w kotletach. Sposób wyrabiania masy jest podobny, jak w przypadku kotletów mielonych z mięsa czerwonego lub białego, zamiennikiem jest tutaj strączek. Szklankę soczewicy łączymy z posiekaną cebulką, startą marchewką, czosnkiem, jajkiem, 2 łyżkami oleju, 1/3 szklanki mąki, wybranymi przyprawami (np. sól, pieprz, papryka wędzona papryka słodka), można też dodać łyżeczkę wody. Z powstałej masy formujemy kilka owalnych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Zobacz również

Karaibskie perełki bieżni. Chłopcy z Jamajki w tanecznych rytmach reggae [WIDEO]

NOWE
O TYM SIĘ MÓWI
Karaibskie perełki bieżni. Chłopcy z Jamajki w tanecznych rytmach reggae [WIDEO]

Dzień Dziecka w Ostrowieckim Browarze Kultury. Trochę deszczu i mnóstwo zabawy [FOTO]

Dzień Dziecka w Ostrowieckim Browarze Kultury. Trochę deszczu i mnóstwo zabawy [FOTO]

Polecamy

Przegląd prasy ze Skierniewic w maju

Przegląd prasy ze Skierniewic w maju

Tragedia w Łódzkiem. Nie żyje 15-letni chłopiec

Tragedia w Łódzkiem. Nie żyje 15-letni chłopiec

Atak gazem na święcie Bożego Ciała w Łowiczu. Trzy osoby poszkodowane!

Atak gazem na święcie Bożego Ciała w Łowiczu. Trzy osoby poszkodowane!