Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

Podolski zdradził, kiedy zakończy karierę. Piłkarz się zastanawia!

Podolski zdradził, kiedy zakończy karierę. Piłkarz się zastanawia!

Pożar maszyny rolniczej na polu koło Niekłonic [ZDJĘCIA]

Pożar maszyny rolniczej na polu koło Niekłonic [ZDJĘCIA]

Polecamy

5 sukienek idealnych dla mamy na komunię. Jest propozycja dla puszystych pań

5 sukienek idealnych dla mamy na komunię. Jest propozycja dla puszystych pań

Dlaczego kupa brzydko pachnie? Poznaj możliwe powody śmierdzącego kału

Dlaczego kupa brzydko pachnie? Poznaj możliwe powody śmierdzącego kału

Ci emeryci nie muszą płacić podatku dochodowego. Jak skorzystać z ulgi PIT-0?

Ci emeryci nie muszą płacić podatku dochodowego. Jak skorzystać z ulgi PIT-0?