To był II Bolimowski Jarmark Wielkanocny
Za nami druga edycja Bolimowskiego Jarmarku Wielkanocnego. Na Rynku pojawiło się trzydziestu wystawców z całego regionu. Podziwiać i kupować można było ręcznie robione palemki wielkanocne, ozdoby świąteczne oraz ceramikę wypalaną tradycyjnymi metodami. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko Koła Gospodyń Wiejskich w Różanowie.
Odwiedzających jarmark wabił między innymi zapach tradycyjnego, wielkanocnego żurku. Jaki jest sekret udanego żurku?
– Przede wszystkim żurek należy gotować na wędzonkach. Mogą to być kości wędzone lub boczek. Oczywiście potrzebna jest też biała kiełbasa - tylko surowa. Wszystko to musi się razem gotować z dodatkiem czosnku i chrzanu, które dają wyjątkowy aromat żurku – mówiła Katarzyna Mrozik z KGW Różanów.
Co do ilości przypraw dodawanych do żurku, to każdy dodaje ich według uznania. Ważnym dodatkiem do zupy są oczywiście jajka.
Nie mogło zabraknąć słodkości
Oprócz żurku panie z Różanowa miały w swojej ofercie wytrawne babeczki z pastą jajeczną oraz pastą z tuńczyka. Były też różne rodzaje ciast. A jakie słodkości pojawią się na stole przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich?
– U mnie tradycyjnie w Wielkanoc musi być sernik oraz blok czekoladowy – mówiła pani Katarzyna.
Chociaż coraz rzadziej pojawia się na stołach, to blok czekoladowy jest idealnym ciastem dla zapracowanych i zabieganych osób. Jego wykonanie nie wymaga pieczenia i nie zajmuje dużo czasu. Jaki jest najlepszy przepis?
– Żeby zrobić blok czekoladowy potrzebujemy kostki masła. Niektórzy wybierają margarynę, ale według mnie blok zrobiony na maśle smakuje znacznie lepiej. Do tego potrzebujemy 400 gram mleka w proszku, pół szklanki wody i półtorej szklanki cukru. Wszystko to mieszamy. Dalej to już według uznania. Można dodać bakalie, orzeszki, rodzynki, suszone owoce czy herbatniki. Ja robię z herbatnikami. Jak już wszystko wymieszamy, to przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Po godzinie blok jest już gotowy – mówi pani Katarzyna.
Co jeszcze może pojawić się na świątecznym stole?
Oprócz tego na świątecznym stole pani Katarzyny pojawiają się roladki z szynki. Można je zrobić na dwa sposoby:
– Do ich zrobienia potrzebujemy szynki konserwowej, serka mascarpone oraz posiekanych jajek. Serek i jajka mieszamy razem i taką pastą smarujemy plasterek szynki. Następnie zawijamy w roladkę. Tak przygotowane szyneczki zalewamy tężejącą galaretą, najlepiej zrobioną na bulionie rosołowym. Można też takie roladki zrobić nadziewane chrzanem. Wtedy serek mascarpone mieszamy z chrzanem – mówi gospodyni.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?