Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jaglana, gryczana czy jęczmienna? Dania z kaszą wracają do łask. Z tych zbóż powstają. Rodzaje kasz i ich zalety

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Kasze rozgrzewają i eliminują uczucie głodu. Odpowiednie dodatki i przyprawy przekształcą garść ziaren w solidny posiłek na każdą porę dnia.
Kasze rozgrzewają i eliminują uczucie głodu. Odpowiednie dodatki i przyprawy przekształcą garść ziaren w solidny posiłek na każdą porę dnia. pixabay.com
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto w tym okresie zadbać o siebie i dostarczyć składników odżywczych na talerzu. Nic tak nie wpłynie na poziom energii jak produkty zbożowe, w tym właśnie kasze. Czy wiemy, z jakich ziaren zbóż powstają?

Spis treści

Jesienią postaw na kasze, tak powstają

Odmiany kasz, kiedyś zwanych jagłami i krupami, od setek lat goszczą w kuchni. Daniami zbożowymi zajadali się nie tylko prości ludzi, ale także arystokracja. O tym, jak ważnym elementem była kasza w polskiej tradycji, świadczą przysłowia i powiedzenia, których używamy do dziś. „Nie dać sobie dmuchać w kaszę”, „Dobra kasza na wodzie, bo po brzuchu nie bodzie”, „Kipi kasza, kipi groch” – większość z nas zna te hasła i wplata je do codziennej mowy. Jak opakowania pełne dobroci trafiają na półki w sklepach?

Zebrane z pola ziarna zbóż są oczyszczane z zanieczyszczeń, obłuszczone, czyli pozbawiane najbardziej zewnętrznej okrywy, polerowane i ewentualnie łamane. Następnie po zapakowaniu lądują na półce, gdzie my – konsumenci, możemy wybierać i przebierać, szukając tej kaszy, która skradnie nasze serce, informuje stronazdrowia.pl.

Jak wykorzystać kaszę w kuchni? Zobacz w naszej galerii.

Dania z kaszą dla zdrowia. Rodzaje kasz i ich właściwości

Kasze nie tylko rozgrzewają, ale szybko eliminują uczucie głodu. Odpowiednie dodatki i przyprawy przekształcą niedoceniane kuleczki w solidny posiłek na każdą porę dnia. Zbożowe ziarna są źródłem błonnika, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i wielu witamin; chronią także przed nadwagą, cukrzycą, miażdżycą, czy też nowotworami.

Oto najpopularniejsze rodzaje kasz:

Kasza manna
Ten rodzaj kaszy gości w naszym menu od najmłodszych lat. Wykonana z pszenicy, delikatna w smaku i konsystencji doskonale sprawdzi się nie tylko jako produkt dla niemowląt, ale także spoiwo owsianek, budyniów i kremowych zup.

Kasza gryczana
Charakterystyczny rodzaj kaszy o ciemnym zabarwieniu. Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje – paloną i prażoną. W kuchni najczęściej serwowana jest jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z sosami, grzybami i warzywami. Co najważniejsze – nie zawiera glutenu, dzięki czemu każdy może jeść ją bez ograniczeń.

Kasza jaglana
Typ kaszy otrzymywany z prosa. W formie sypkiej bardzo często gości jako dodatek do mięsa lub zupy. Gęsta wersja sprawdza się przy gotowaniu budyniów, puddingów, deserów i placków. Ostatnio renesans przeżywają jaglane lody.

Kasza jęczmienna
Uznana za jedną z popularniejszych kasz, występuje w kilku odmianach, które różnią się obróbką ziarna. Perłowa posiada wypolerowane i pozbawione łuski ziarno, łamana wiejska charakteryzuje się oczyszczonym, ale niewypolerowanym ziarnem, z kolei pęczak to najmniej przetworzona forma. Każda z nich to źródło białka i błonnika. Gospodynie wykorzystują jęczmienne kasze przy krupniku, gołąbkach i gulaszach.

Kasza bulgur
Odmiana kaszy pszennej o trzech rodzajach – gruboziarnista, średnioziarnista i drobnoziarnista. Najczęściej stosuje się ją w daniach warzywnych i mięsnych. Ma lekko żółte zabarwienie i posmak orzecha.

Kasza kukurydziana
Jak sama nazwa wskazuje, kasza wytwarzana jest z ziaren kukurydzy. Uwielbiana na Bałkanach, w Polsce jednak nie przebija się wśród innych produktów. Jednym z powodów może być wysoka kaloryczność. Nie odbiera to jednak kaszy innych zalet – dużej ilości składników odżywczych i witamin. Osoby chore na serce i cukrzycę powinny włączyć ją do swojej diety.

Kasza kuskus
Małe drobinki otrzymuje się z pszenicy durum, pod tą samą nazwą funkcjonuje także danie w formie gulaszu. Zdania na temat kuskusa są podzielone. Jedni wciąż zaliczają go do kasz, drudzy twierdzą, że jest to wyrób makaronowy. W Afryce stanowi podstawę codziennego żywienia. Uboga w kalorie, tłuszcz i sód doskonale napełni żołądek bez późniejszych problemów trawiennych. Kasza jest źródłem kwasu foliowego, a także witamin z grupy B.

Kasza owsiana
We współczesnej polskiej kuchni mało słyszy się o kaszy owsianej. A szkoda! Ziarenka są doskonałym nośnikiem żelaza, błonnika, witamin i związków antyoksydacyjnych. Gotowanie tego rodzaju kaszy urozmaici dietę osób z problemami układu trawiennego, krążeniowego; dobrze wpływa też na anemików.

Przepisów na dania z użyciem zbóż jest mnóstwo, wiele może zaskoczyć. Zobaczcie, co warto przyrządzić z użyciem kaszy.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jaglana, gryczana czy jęczmienna? Dania z kaszą wracają do łask. Z tych zbóż powstają. Rodzaje kasz i ich zalety - Strefa Agro

Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto