Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów. Oto 15 roślin, które można bezpiecznie jeść

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Warzywa i owoce są podatne na pestycydy. W galerii zebraliśmy 15 warzyw i owoców z listy „Clean Fifteen”. Kliknij w obrazek, aby je zobaczyć.
Warzywa i owoce są podatne na pestycydy. W galerii zebraliśmy 15 warzyw i owoców z listy „Clean Fifteen”. Kliknij w obrazek, aby je zobaczyć. Wojciech Matusik/archiwum PolskaPress
Rolnictwo nastawione na wysoki zysk stosuje coraz więcej środków ochrony roślin. W głównej mierze ma to wpłynąć na eliminację szkodników, atrakcyjny wygląd owoców i warzyw oraz przyspieszyć ich wzrost. Od 2004 roku amerykańska agencja Environmental Working Group (EWG) publikuje listę „Clean Fifteen”, czyli 15 czystych owoców i warzyw, które mają małą ilość pestycydów.

W skrócie

Co to są pestycydy?

Grupa związków chemicznych, wytwarzanych naturalnie na bazie roślin, jak i sztucznie nazywane są pestycydami. Substancje są używane do:

  • niszczenia pasożytów roślin i zwierząt.
  • zmniejszania ryzyka chorób roślin
  • oraz zwalczania chwastów.

Stosowanie pestycydów wynika z zagrożenia plonów przez szkodniki oraz z rosnącej populacji ludzi. Tłumaczy się również, że pestycydy mają uchronić i przyspieszyć wzrost roślin potrzebnych do zagwarantowania jedzenia. Narażenie ludzi na płyny z pestycydami rośnie, gdy mieszka się blisko gospodarstw rolnych lub nie dostatecznie myje kupione warzywa i owoce.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia owoców i warzyw określanych „Clean Fifteen”

Zdrowie a pestycydy

Resztki pestycydów mają szkodliwe działanie dla zdrowia. Dowiedziono, że spożywanie nadmiaru pestycydów z może negatywnie wpływać na rozwój człowieka, w tym okres płodowy. Obserwuje się też zwiększenie chorób układu rozrodczego. Pestycydy mogą też zaburzać gospodarkę hormonalną Substancje szkodliwe dla człowieka takie jak to między innymi:

  • pestycydy,
  • herbicydy,
  • i komponenty leków.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej w artykule „Pozostałości pestycydów w żywności – jak uniknąć narażenia na substancje szkodliwe” powołuje się na dane Światowej Organizacji Zdrowia. Według nich w latach 2002-2012, stwierdzono narastanie liczby danych o niekorzystnych skutkach zdrowotnych substancji chemicznych wewnętrznie aktywnych na układ rozrodczy pod postacią niepłodności, nowotworów złośliwych i wad wrodzonych. Pojawiają się także dane o niekorzystnym wpływie tych związków chemicznych na funkcjonowanie tarczycy, mózgu, rozwój otyłości i zaburzenia metabolizmu z udziałem insuliny i glukozy.

Warzywa i owoce bez pestycydów

Od 2004 roku Environmental Working Group (EWG) publikuje listę warzyw i owoców z najmniejszą ilością wykrywanych pestycydów. Rośliny pochodzą z rolnictwa konwencjonalnego. Termin ten najczęściej używany jest w Stanach Zjednoczonych. Celem jest maksymalne wyciśnięcie potencjału wzrostu roślin i warzyw z upraw nastawionych na wysokie plony. Do niedawna lista obejmowała jedynie 12 owoców i warzyw, a od tego roku została poszerzona o mango, arbuza i bataty. Oto lista „Clean Fifteen”, czyli piętnastu czystych owoców i warzyw:

  1. Awokado
  2. Słodka kukurydza
  3. Ananas
  4. Cebula
  5. Papaja
  6. Zielony groszek (mrożony)
  7. Szparagi
  8. Melon „honeydew”
  9. Kiwi
  10. Kapusta
  11. Grzyby
  12. Kantalupa
  13. Mango
  14. Arbuz
  15. Batat (słodki ziemniak)

Źródła:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów. Oto 15 roślin, które można bezpiecznie jeść - Strona Kuchni

Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto