Warsztaty kulinarne organizowane przez Urząd Marszałkowski w Łodzi w ramach projektu „Łódzkie gotuje” zatytułowane są „Cztery pory roku w kuchni”. Prowadzi je Tomasz Tracz, szef kuchni krakowskiej restauracji „Folga”. Uczestnicy pod okiem mistrza przygotowują pełne menu obiadowe, na które składa się zupa, danie główne oraz deser.
W Skierniewicach projekt „Łódzkie gotuje” zawitał do Zespołu Szkół nr 3, gdzie swoje podczas warsztatów kulinarne umiejętności doskonalili uczniowie III i IV klasy gastronomicznej technikum. Wraz z uczniami gotowali Andrzej Górczyński, członek zarządu województwa oraz Ewa Wendrowska, radna sejmiku wojewódzkiego. Menu składało się z przygotowanej przez mistrza kuchni łódzkiej zalewajki z kulkami z serka halloumi, natomiast wspólnie uczestnicy przygotowali zupę szczawiową z jajkiem, polędwicę z dzika z kluskami żelaznymi oraz sernik z bryndzą.
Warsztaty w ramach programu „Łódzkie gotuje” odbywają się w całym województwie w 10 szkołach o profilu gastronomicznym. Tegoroczną odsłona została zainaugurowana 7 listopada w Kutnie, natomiast ostatnie spotkanie odbędzie się 30 listopada w Łodzi.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?