reklama

Coś dla naszych gości z Francji czyli ulubione danie Napoleona: kurczak a la Marengo

Agnieszka ChęcielewskaZaktualizowano 
Agnieszka Chęcielewska, której pasją jest gotowanie, poleca kurczaka a la Marengo Dariusz Chęcielewski
Jeżeli poszperamy w różnych tekstach o gotowaniu i jedzeniu można dowiedzieć się, co lubili jeść różni sławni ludzie, co było ich przysmakiem i jak się zachowywali przy stole.

Napoleon Bonaparte: jego kamerdyner i kucharz napisali ogromne książki o Cesarzu Francji. Nie był on zbyt wielkim smakoszem, zjadał potrawy bardzo szybko. Do jedzenia używał rąk, często sztućce były zbędne. Nie pił zbyt dużo, a jeżeli już, to wino mieszał pół na pół z wodą.

Uwielbiał jednak potrawy z kury lub kurczaka. I właśnie dlatego wyszukałam przepis, który wiąże się z Napoleonem i kurczakiem. To ulubiona potrawa cesarza, a jej historia sięga zwycięskiej bitwy pod Marengo w 1800 roku.

Powstanie przepisu owiane jest legendą: po bitwie Napoleon był wyjątkowo głodny i rozkazał swojemu kucharzowi, by natychmiast podał mu kolację.

Problem polegał na tym, że wokół trudno było o produkty. Kucharz wysłał kwatermistrzów i ordynansów, aby poszukali jakiegoś jedzenia. Jeden przyniósł kurczaka, drugi trzy jajka, a trzeci pomidory. Znalazły się również raki. Jedynym sprzętem kuchennym była patelnia...

Kucharz stanął na wysokości zadania. „Oczyścił kurczaka, pokroił go na kawałki, natarł mięso solą i pieprzem, po czym przysmażył na gorącej oliwie, z dwoma lub trzema ząbkami czosnku. Na tej samej oliwie usmażył jajka i odstawił je na bok. Odsączył tłuszcz i podlał kurczaka wodą. Obrał ze skórki pomidory, usunął z nich gniazda nasienne, pokroił i dodał do kurczaka. Raki ugotował na parze znad gotującego się kurczaka. Gdy mięso doszło, odstawił raki na bok, a na patelnię wlał nieco koniaku z manierki generała, nie miał bowiem wina, aby wzmocnić sos. Na koniec ułożył kurczaka na talerzu z cyny, polał go sosem i otoczył rakami oraz sadzonymi jajkami.”

Przez wiele lat przepis się zmieniał, coś dodawano, z czegoś rezygnowano. Ja zmodyfikowałam go na swój sposób. Serwowałam go już kilka razy. Jest prosty, szybki i smaczny. Polecam.

Kurczak i Napoleon czyli Kurczak a la Marengo

Składniki na 4 osoby:
10 udek kurczaka
500g passaty /przetartych pomidorów/
250ml białego, wytrawnego wina
250g pieczarek
2-3 ząbki czosnku
150g oliwek bez pestek
Oliwa
2 łyżki ziół prowansalskich
sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Udka myjemy, oprószamy solą i pieprzem, rozgrzewamy oliwę, podsmażamy mięso kilka minut z każdej strony aż do zrumienienia. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, pomidory, wino i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, w połowie duszenia udka przekręcamy na drugą stronę.

Na osobnej patelni podsmażamy na oliwie umyte, pokrojone w ćwiartki lub połówki pieczarki do momentu odparowania wody
Do kurczaka dodajemy pieczarki, osączone oliwki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość jeszcze krótko dusimy i podajemy np. z ryżem szafranowym.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3