MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. wagon16/flickr.com

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Owoc mnicha (monk fruit)

SŁODZIK NA „TAK”!

Owoce tropikalnego pnącza Siraitia grosvenorii (luohan guo) są źródłem wyciągu, którego słodycz jest 300 razy większa w porównaniu z cukrem. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej części Azji, jest spokrewniona z dynią i tak jak ona ma cenne właściwości prozdrowotne.

Owoc mnicha zawiera 25-38 proc. węglowodanów, głównie cukrów prostych w postaci fruktozy i glukozy, których słodycz zwiększają antyoksydanty o nazwie mogrozydy, które należą do triterpenów glikozydowych (inaczej saponin).

Przy pozyskiwaniu syropu cukry są jednak usuwane, a pozostałe w nim mogrozydy wykazują działanie przeciwzapalne w organizmie. Dowiedziono też, że mogą hamować rozwój zmian nowotworowych, nie wpływając na glikemię. W produktach handlowych mogą jednak znajdować się inne słodziki i dodatki, warto więc dokładnie sprawdzać ich skład.

Zobacz również

Fani na meczu Polska - Niemcy w Spodku. ZDJĘCIA

Fani na meczu Polska - Niemcy w Spodku. ZDJĘCIA

Zamówił kilka kebabów z dowozem. Czekał na dostawcę z nożem, bo nie miał pieniędzy

Zamówił kilka kebabów z dowozem. Czekał na dostawcę z nożem, bo nie miał pieniędzy

Polecamy

Najmniejsze wsie w Polsce. Mogą być bliżej, niż ci się wydaje

Najmniejsze wsie w Polsce. Mogą być bliżej, niż ci się wydaje

Bardzo ciężka biologia. Maturzyści dzielą się wrażeniami o maturze rozszerzonej

Bardzo ciężka biologia. Maturzyści dzielą się wrażeniami o maturze rozszerzonej

„Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw