Wod-Kan odwiedziła kilka dni temu grupa Chińczyków, którzy bardzo dokładnie oglądali oczyszczalnię ścieków. Czyżby Azjaci chcieli wykupić spółkę miejską i przejąć kontrolę nad gospodarką wodno-ściekową w Skierniewicach?
- Nic z tych rzeczy. Nasi goście chcieli obejrzeć rozwiązania techniczne zastosowane w oczyszczalni. Chodzi konkretnie o produkcję energii elektrycznej z biogazu powstałego z fermentacji osadów pościekowych - wyjaśnia Janusz Pastusiak, prezes Wod-Kan. - Azjatów przywiózł do Skierniewic dr Paweł Pietraszek, inżynier, który projektował nasze urządzenia oraz podczyszczalnię ścieków w Horteksie.
Chińczycy obejrzeli w Wod-Kan komorę fermentacyjną oraz całą instalację przetwarzającą biogaz w energię elektryczną.
- Niewykluczone, że rozwiązania zastosowane w Skierniewicach zostaną wykorzystane przy budowie dużej oczyszczalni ścieków pod Szanghajem - stwierdził Janusz Marek Pastusiak. - Wśród gości był między innymi szef grupy inwestycyjnej budującej w Chinach.
Jak się dowiedzieliśmy, spółka Wod-Kan produkuje rocznie z biogazu około 730 tysięcy kWh (1 kilowatogodzina odpowiada energii, jaką zużywa przez godzinę urządzenie o mocy 1000 watów). - Energia ta jest wykorzystywana w naszym zakładzie i zaspokaja około 27 procent naszych wszystkich potrzeb. Rocznie w Wod-Kan zużywamy około 2,7 miliona kilowatogodzin energii - wyjaśnia prezes.
Jak się też dowiedzieliśmy, roczne oszczędności z tytułu produkcji energii elektrycznej sięgają 250 tysięcy złotych.
Liczby Wod-Kan
Skierniewicka oczyszczalnia ścieków została zmodernizowana w latach 2004-2006. Modernizacja kosztowała 4 miliony euro, z czego 73 procent kwoty pochodziło z funduszy Unii Europejskiej.
W 2010 roku skierniewicka oczyszczania przyjęła w sumie 4 miliony 745 tysięcy metrów sześciennych ścieków i wyprodukowała 6.500 ton osadu. Oczyszczalnia w porze suchej może przyjąć 14 tysięcy metrów sześciennych opadów. W trakcie deszczu wartość ta wzrasta do 34 tysięcy metrów sześciennych opadów, przy czym 17 tys. metrów sześc. opadów jest magazynowane w zbiorniku retencyjnym.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?