MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło...
fot. Andrii Zastrozhnov / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Pokrzywa – bomba witaminowa

Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło wielu składników odżywczych, w tym witaminy B5, a jedzona surowa – także witaminy C. Ponadto zawiera mangan, żelazo, magnez, wapń, krzem cynk, selen i miedź. Znana jest ze swoich właściwości moczopędnych, łagodzących niestrawności i biegunki, a także wzmacniających, odtruwających, antyalergicznych i przeciwreumatycznych. Można przygotowywać z niej napary, nalewki lub dodawać np. do sałatek lub koktajli.

Zobacz również

18 i 19 maja utrudnienia w ruchu drogowym. Jadą kolarze!

18 i 19 maja utrudnienia w ruchu drogowym. Jadą kolarze!

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Polecamy

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

Lekcje religii zostaną zlikwidowane? Wicepremier o zmianach w edukacji

Lekcje religii zostaną zlikwidowane? Wicepremier o zmianach w edukacji