Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Blanszowanie - czym jest?

abcZdrowie.pl
sxc.hu
Blanszowanie warzyw lub owoców pozwala na uzyskanie optymalnego smaku niejednej potrawy. Czy wiesz, jak wygląda ten kulinarny zabieg?

Eksperymenty kulinarne to hobby wielu Polaków. Przygotowanie niecodziennych dań wymaga zwykle zastosowania różnych technik gotowania, na przykład blanszowania. Mimo wymyślnej nazwy jest to stosunkowo nieskomplikowana procedura, polegająca na włożeniu warzyw lub owoców do zimnej wody i wyjęciu ich tuż po momencie zagotowania wody. Blanszowanie może przebiegać również nieco inaczej – produkty zanurza się wówczas we wrzątku na krótką chwilę. Jaki cel ma blanszowanie żywności? Przede wszystkim ten zabieg usuwa gorycz z niektórych warzyw i ułatwia obieranie ich ze skórki.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Partnerem serwisu jest

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto