MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne spaghetti aglio e olio na sycący obiad. Poznaj przepis na klasyczne włoskie danie. Wystarczą trzy składniki

Redakcja
Prosty makaron aglio e olio to danie, które można zrobić z trzech łatwo dostępnych składników. Kliknij obrazek, aby zobaczyć przygotowanie krok po kroku.
Prosty makaron aglio e olio to danie, które można zrobić z trzech łatwo dostępnych składników. Kliknij obrazek, aby zobaczyć przygotowanie krok po kroku. Getty Images/Ravsky/zdjęcie ilustracyjne
Makaron aglio e olio to jedno z prostszych dań kuchni włoskiej. W najbardziej podstawowej wersji wystarczą jedynie oliwa, czosnek i makaron spaghetti ugotowany al dente. W wersji rozszerzonej można dodać suszoną lub świeżą papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki oraz hojnie oprószyć parmezanem. Zobacz przepis na proste spaghetti aglio e olio.

W skrócie

Spaghetti aglio e olio to proste w wykonaniu i sycące danie makaronowe wywodzące się z kuchni włoskiej. Nazwa dania wzięła się od włoskich słów określających czosnek i oliwę. Ważne jest, aby użyta oliwa miała wyrazisty smak, choć nie musi być oliwą z pierwszego tłoczenia. Czosnek powinien być świeży, aby oddać wyjątkowy aromat i złagodnieć podczas smażenia. Największą trudność może sprawić odpowiednie podsmażenie kawałków czosnku, aby nie doprowadzić do ich przypalenia. To danie będzie znakomitą propozycją do świętowania Światowego Dnia Makaronu przypadającego 25 października.

W naszej galerii możecie zobaczyć kroki przygotowania spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti pszennego lub pełnoziarnistego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka płatków suszonego chilli,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 30 g parmezanu.

Jak zrobić spaghetti aglio e olio?

Przygotowanie:

  1. Makaron należy ugotować al dente w osolonej wodzie przez 7 minut.
  2. Na patelni należy rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek należy obrać, posiekać i podsmażyć na małym ogniu, aż się zarumienią.
  3. W połowie podsmażania czosnku należy dodać suszone płatki chilli.
  4. Z gotującej się wody z makaronem należy zabrać około 50 ml wody, która będzie służyła do zagęszczenia sosu.
  5. Ugotowany makaron należy przecedzić, nie przelewać zimną wodą i dodać do podgrzanej oliwy z czosnkiem i papryczką chilli.
  6. Spaghetti aglio e olio należy dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki należy umyć, drobno posiekać i posypać nią makaron.
  7. Gotowe danie przed podaniem spaghetti aglio e olio należy posypać parmezanem.

Smakosze suszonych pomidorów mogą zrobić także mniej klasyczną wersję, dodając do niej suszone pomidory. Wystarczy pokroić je w paski i podsmażyć z czosnkiem. Zamiast oliwy można skorzystać z oleju, w którym macerują się suszone pomidory. W każdym z proponowanych rodzajów będzie to pyszny posiłek we włoskim stylu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjne spaghetti aglio e olio na sycący obiad. Poznaj przepis na klasyczne włoskie danie. Wystarczą trzy składniki - Strona Kuchni

Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto