Spis treści
Gdzie znaleźć lodziarnie w Skierniewicach?
Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Skierniewicach
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Skierniewicach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody możesz zjeść w Skierniewicach?
- Lody włoskie
Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają kremową, miękką konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. To zazwyczaj sorbety oraz lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają takie same walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością zdrowe.
To warto wiedzieć
Czy wiesz, że...
Po II wojnie światowej lody produkowano w Polsce na większą skalę, a ich spożywanie stało się popularne. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na wafle lub andruty. Smaki, jakie oferowali wówczas lodziarze nie były urozmaicone. Zazwyczaj były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z biegiem czasu komponowano nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawane były w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?