Wybierz region

Wybierz miasto

    Sanepid skontroluje młyny

    Autor: (mr)

    2007-02-01, Aktualizacja: 2007-02-01 03:13 źródło: Express Ilustrowany

    Łódzki sanepid zbada mąkę w młynach regionu łódzkiego. Państwowy Inspektor Sanitarny zarządził kontrole, gdy okazało się, że mąka sprzedawana w bydgoskich sklepach była skażona groźnymi dla zdrowia mikotoksynami, ...

    Łódzki sanepid zbada mąkę w młynach regionu łódzkiego. Państwowy Inspektor Sanitarny zarządził kontrole, gdy okazało się, że mąka sprzedawana w bydgoskich sklepach była skażona groźnymi dla zdrowia mikotoksynami, wydzielanymi przez pleśniowe grzyby. Mąka mogła również trafić do łódzkich sklepów. Producentem jest bowiem firma zarejestrowana w Warszawie, która ma silosy i młyny w całym kraju.

    - Ustalamy, z którego młyna pochodził skażony produkt. Wiemy, że była to mąka żytnia, rzadziej używana w kuchni niż pszenna. Poza tym nie ma jej już w obrocie, gdyż termin do spożycia minął w lipcu ubiegłego roku - uspokaja Stanisław Gazda, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.

    Mikotoksyny wykryli naukowcy z bydgoskiej uczelni. Norma zawartości trucizny została przekroczona dwudziestokrotnie, co oznacza, że mąkę wyprodukowano ze spleśniałego zboża.

    Dla bezpieczeństwa młyny, w tym łódzkie, zostaną skontrolowane przez służby sanitarne. - Pobierzemy cztery próbki mąki pszennej i jedną próbkę mąki żytniej - informuje Marcin Głuszcz, rzecznik łódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej. - W ubiegłym roku 118 razy skontrolowaliśmy młyny w województwie łódzkim i nie było przypadku skażenia mąki.

    Sonda

    Czy uczniom należy zabronić korzystania z telefonów komórkowych w szkole?

    • tak (64%)
    • nie (36%)

    Korzystamy z cookies i local storage.

    Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.