Wybierz region

Wybierz miasto

    Chlebowa tradycja

    Autor: (js)

    2007-01-29, Aktualizacja: 2007-01-29 03:44 źródło: Polska Dziennik Łódzki

    Prezentacja chleba łęczyckiego, jedynego wyrobu z województwa łódzkiego, który został wpisany na ogólnopolską listę tzw. produktów tradycyjnych, odbędzie się 15 lutego na regionalnym pokazie w Łęczycy.

    Prezentacja chleba łęczyckiego, jedynego wyrobu z województwa łódzkiego, który został wpisany na ogólnopolską listę tzw. produktów tradycyjnych, odbędzie się 15 lutego na regionalnym pokazie w Łęczycy. Dwa rodzaje pieczywa bez jakichkolwiek polepszaczy i konserwantów - chleb łęczycki razowy pełnoziarnisty i chleb wiejski łęczycki żytni - powstają według receptury Apolonii Kubiak, babci Elżbiety Maniak, właścicielki piekarni w Zawadzie pod Łęczycą.

    - Początkowo nawet wypieki nosiły nazwy "Apolonia" i "Staś" od imion moich dziadków, ale dowiedziałam się, że w nazwie musi być region, z którego produkt pochodzi - mówi Elżbieta Maniak. - Podczas rejestracji trzeba było udowodnić, że tradycja wyrobu ma co najmniej 25 lat.

    Jak wyjaśnia Dariusz Goszczyński z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, producenci wyrobów tradycyjnych z listy mają uproszczoną drogę do uzyskania ochrony swojego produktu w całej Unii Europejskiej. Mogą też ubiegać się o ustępstwa od warunków sanitarnych przy wyrobie, np. używać drewnianych naczyń.

    Sonda

    Czy uczniom należy zabronić korzystania z telefonów komórkowych w szkole?

    • tak (64%)
    • nie (36%)

    Korzystamy z cookies i local storage.

    Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.